Navigatie draad

De bouw van de nieuwe kerk

Noville

Collage van herinneringen verzameld van Charles KOHLER, Anatole PALIGOT & Antoinette DELSEMME - GILSON...

Het werk van de bouw van een nieuwe kerk werden toegeschreven aan kleine van Bastogne bedrijven voor een bedrag van...

Dit is Louis DELSEMME en zijn mannen dat mijnheer PETIT toevertrouwd de realisatie van werk. Twee overlevenden van dat team, Charles KOHLER en Anatole PALIGOT hebben afgesproken om te leveren in bulk enkele herinneringen...

Wie waren - ze?

Naast Charles en Anatole, het team opgenomen in haar gelederen Joseph LEONARD en zijn zoon René, Marcel SCHNEDER, Alphonse DECHAMBRE en Armel PALIGOT, alle Cobru; Alfred en Leon Compgone GEORGES, Jules SCHUMACKER en Victor CORTINA Bourcy.

 • Tonio, goed Italiaans, waarderen de site door zijn liedjes en het n ' was niet ongewoon om te zien een of de andere ventilator aan de voet van de betreffende steiger, komen luisteren naar de kunstenaar.
 • Charles, hem, was een verleden meester in de kunst van de fluit. Terwijl hij stond op zijn steigers naast de baas, was hij vaak afgewezen door de grote Louis die het talent van onze pinson kwalijk. "Tech-tu, ès werkt! '.

Een paar anekdotes

 • De stenen van de gevel werden een Hardigny carrière, carrière die behoorde tot Louis DELSEMME en die werd verkocht aan mijnheer Jaafar van Houffalize. Een groot deel van de materialen waren van wedertewerkstelling (kerk en de pastorie vernietigd tijdens het offensief).
 • Een thermo-muur werd gebouwd aan de kant van regen.
 • Het was Charles die bouwde de voet van de kerktoren en vooral het deel van de muur waar de eerste steen was verzegeld.
 • Het werk van rejointoyage werden toevertrouwd Armel en Charles.

De steigers zijn gemaakt in hout: ze waren grote verwante FIR Polen naar elkaar te verlengen hen.

Men kan zich voorstellen de onzekerheid van het systeem en de "slechte lucht" twee kunstenaars die verantwoordelijk zijn voor het werk, vooral wanneer zij neergestreken op een hoogte van meer dan 20 meter waren!

 • Om te consolideren alle, op advies van Charles, werd Louis DELSEMME geproduceerd door Marcel EVRARD, meester smid van Foy, speciale schroot die voor meer veiligheid aan onze acrobaten pointers zorgen moet.
 • Merk ook op dat emmers van mortel werden gehesen op steigers met lange kabels.
 • De bouw van het koor vereist speciale zorg.

Een zaterdag - op dit moment, het wisten niet nog 5 dagen week, Armel en Charles, op hun steiger, was aanwezig bij het huwelijk van Roger GIRS en Simone FELTEN veruit. Toen de autocolonne terugkeerde naar het huis van de bruid, (vandaag het huis, RAMACHANDRAN), Charles, die had gedragen zijn alarm pistool, vuurde een paar schoten ter ere van de jonge echtgenoten... Vijf minuten later, Roger toegetreden onze twee WAGs op hun planken gewapend met een fles van peket die zij niet in matiging verbruikt!

 • Gelukkig, de afronding van de muur niet niet te lijden.

(De abt GLAUDE, die getuige veruit deze gevaarlijke drankjes, tournicotait, bezorgd, aan de voet van de betreffende steiger was, had waarschijnlijk gevonden effectieve gebed om te waarschuwen de guardian angels van onze intrepid vrijmetselaars!.)

Salaris en arbeidsvoorwaarden

 • Het gemiddelde uurloon van een Mason was op het moment over 25 Frank (€6,25).
 • Lunchpauze (half uur) was nog steeds vaak verkort; Het moet worden vermeden dat "mash" verhardt en onbruikbaar wordt.
 • Louis DELSEMME bezat een monte gratis: eindigde de karwei van de vogel te monteren stenen en mortel.

Maar het was niet ongewoon om te zien de geweldige Louis pak een, of zelfs twee stenen, plaats ze op zijn schouder en grote hout, beklimmen (vervaardigd door Jules Müller), ladders die in overeenstemming zijn gevaarlijk onder belasting.

De engelbewaarder van Louis had vaak ook koud zweet...
 
En vervolgens de haan kraaide...
 • Aan het einde werden de vrijmetselaars geassocieerd met de «shaiteux» te laten zien van de nieuwe Haan aan de bewoners van de parochie; ze hebben alle de gezinnen turn te bewonderen van de prachtige gouden vogel en te verzamelen van de Royale "dringuelles", waardoor ze om te maken een onvergetelijk feest.

(Interview door Louis Jennifer Hawa - September 2005)

2003

Uittreksel uit de 'parochie kaart van Noville' - week van 12-19 augustus 1973:
"Zondag 17 augustus: Fancy-beurs van jeugd van de parochie:..." (details van de organisatie). Deze Fancy-beurs zal worden grotendeels georganiseerd om te beginnen met de implementatie van de voorgestelde ontwikkeling in Park-gazon van het oude kerkhof van Noville."
Van de 'parochie kaart van Noville' - oct/nov 88:
Vorig jaar ze geprobeerd om naar de oude begraafplaats van Noville een verzamelde sfeer door het plaatsen van een altaar en straighten van oude kruis. Het zou goed zijn te blijven ontwikkelen. Deze plaats bevat de as van zo vele generaties die voorafgegaan ons en het heeft recht op onze aanbidding en ons respect. Collecties gemaakt in Noville tijdens Halloween kantoren worden gebruikt voor het betalen van de voortzetting van deze ontwikkeling.
Van de 'parochie kaart van Noville' - 29/10, 5/11/89:
Voor twee jaar, we geprobeerd om naar de oude begraafplaats van Noville een verzamelde sfeer in y plaatsen een altaar en straighten van het oude kruis. Deze plaats bevat de as van beide generatie die ons zijn voorgegaan en heeft recht op onze aanbidding en ons respect. Aan de andere kant, zijn nu gebruikt deze plaats komma altaar tijdens de processie van sanit Sacrament en als een uitgangspunt van de processie de dag van beroep van het geloof. Men zou ook kunnen overwegen de mogelijkheid om te vieren massa in de open lucht in de zomer en een standbeeld van de Heilige Maagd om d (is te reciteren de rozenkrans in mei. Collecties gemaakt in Noville tijdens Halloween kantoren zullen worden gebruikt om te betalen de voortzetting van de ontwikkeling en met name de aankoop van sommige buitenste banken.

Het altaar

De tabel altaar

 

Bezocht op 09-07 - 89.

Een vrijwel onzichtbaar toegang van de weg, (*) achter de huizen, op een met gras begroeide gebied van 41 m x 44 m, die de huizen hieronder domineert benaderd. Deze bestanden bevinden zich op de weg die komen van de Ets Leroy-Gauthier, op weg naar Bastogne in Houffalize, volgende naar de oude Raymond Rollus benzine station.

 
 

In het centrum is opgericht een altaar van blauwe steen. Op de tafel (in oude steen) van dit altaar is gegraveerd de volgende inscriptie: "deze tabel altaar is dat van de oude kapel" (*). Het is overwonnen door een recente steen ook, en omlijst door twee kandelaren van stenen kruis ook. Achter dit altaar hadden opgetrokken twee kruisen (*). Een de meest oude, is in leisteen, in vrij goede staat, en dateert uit 1915. Registratie is nog steeds duidelijk leesbaar. De andere, blauwe steen, is veel meer recente, en registratie is vrijwel onleesbaar. Het is over alles!...

 

 

Kruis 1

2 Kruis

 

uitgangspunt van de processie,
agenda van het beroep van geloof van 8 mei 2003.

 

VERDERE INFORMATIE:
* Het is het begin van Noville naar Bourcy road, nog steeds in de stad naast nr. 34.
Tekst de stenen altaar: ' Dit / is het altaar steen / de oude kerk / noville ". Deze steen van schist, gebroken randen, is gebaseerd op een iets mindere blauwe steen zich gebaseerd op een dezelfde stenen kubus en allemaal op een circulaire-vormige concrete pad.
Kruis 1: 20e S. Illisible blauwe steen.
Kruis 2: 1915 schist. Opgericht in het geheugen van de Baldwin familie: vader + Cobru in 1891 leeftijd van 66; moeder.. .rnoule + Cobru 1915 op de leeftijd van 40; zoon François + Brussel in 1915 op de leeftijd van 40. Ondertekend monument "Gokhale" van Bastogne. Zeer goede kwaliteit en behoud: kruisbeeld gesneden in het midden en het overwinnen van een gevleugelde engel hoofd.