Navigatie draad

Dinsdag, 19 December 1944.

Rond middernacht dertig team Desobry begint de implementatie in Noville, en twee uur later, Major Desai en het grootste deel van zijn troepen installeren dammen op de toegangswegen naar het dorp.

Na een korte stop bij Bourcy is 2e divisie Panzer weg naar het kruispunt van Noville. Ongeveer 5 uur in de ochtend, een kort gevecht plaatsvindt tussen de Duitse verkenning groep en een buitenpost op de weg Noville - Bourcy. Maar de Duitsers maken een beweging om aan te vallen direct ten noorden van Noville. 6:30, op de hoofdweg, de Sergeant Major Jones bezit een wegversperring. Duitse tanks benaderd, opende hij brand eerst zonder succes. De replica is helder en haar twee tanks worden vernietigd door drie Duitse tanks die af te weren van de sectie naar het dorp. De dam op de Vaux weg werd ook verlaten. Een pistool trekken de Houffalize weg vernietigd zes voertuigen in het centrum van Noville.

Om 8 uur in de ochtend, had het team Desobry al twee gevechten met de vijand. Door halverwege de ochtend, de mist stijgt en onder de ogen van de mannen van Desai verschijnt een zwerm van Panzers op weg naar het dorp. Desobry realiseert zich dat hij voor zijn team een volledige Pantserdivisie heeft. Hij zag dat het dorp van ruggen varieerden en dat zijn verdediging was moeilijk, zo niet onmogelijk.

Naar 10:30, de strijd wordt gepleegd en een schot van dam, met behulp van de geweren, bazooka's en machinegeweren beschikbaar breekt de Duitse opmars. Roberts, brigadier-generaal Higgins en kolonel wastafel beslissen de 1St bataljon 506e om versterkingen te sturen in Noville terwijl de 2e en 3e bataljons verhuisde naar Foy.

Major Desai heeft verzocht Noville verlaten. Roberts leert hem dat versterkingen aankomen en Desobry antwoordt: "Ik zal een tegenaanval voorbereiden." Om ongeveer 13:30 arriveerde het eerste bataljon van de 506e, onder bevel van luitenant-kolonel La Prade in Noville.

14:30, de aanval wordt gelanceerd door de Amerikanen, maar het is gestopt netto. Infanteristen aan de onderkant van de heuvel tegenover het dorp Vaux blijft bewaard, maar mannen moeten terugtrekken.

De Duitsers zich met zestien tanks. Amerikaanse schoten zijn terug de Panzers terwijl Noville in vlammen is. De zichtbaarheid is nul en de Amerikanen verstop aan Noville.

Higgins arriveert bij Noville en het belooft versterkingen voor de volgende dag. Een conferentie tussen La Prade, kolonel wastafel, grote Desai en Major Harwick en tijdens deze conferentie een 88 mm shell door middel van een enorme kabinet en doodt La Prade terwijl granaatscherf Desai gewond aan het hoofd. Desai is geëvacueerd naar het veldhospitaal van de 101-e in de barrière - Haruna waar hij gevangene zullen worden genomen.

Harwick is belast met de verdediging van Noville en Hustead Desai vervangt.

Noville is's nachts, beschoten door Duitse artillerie. Twee tanks proberen te investeren het dorp maar zij zal worden vernietigd. De Amerikanen houden goed. Wastafel en Higgins vroeg Mc Auliffe toestemming om te trekken aan Foy. Middleton geweigerd maar de avond, 506e -plooien naar Foy.

Noville omgeven, Mc Auliffe besteld om Recogne vallen en samen met Noville om de omsingeling doorbreken. Noville zou moeten worden afgestapt: we meer mannen niet opofferen.

Kort na de middag, bereidt de evacuatie van Noville. De volgorde van terugtrekking aangekomen bij ongeveer dertien uur. Na veel verliezen komt de kolom die afleidt in Foy op de vallen van de avond. De kolom blijft zijn terugtrekking tot Bastogne.

De verliezen zijn enorm, het blijft vier tanks van de vijftien en de 506e verloren dertien officieren en één honderd negen soldaten in Noville. De Duitsers hebben verloren zeventien Panzer en drie Mark IV. Twintig-vijf anderen werden beschadigd. Een hele bataljon van grenadiers is gedecimeerd en honderd veertig - twee zijn gevangenen. Deze December 20, werd Noville bezet opnieuw door de Duitsers.

Vóór deze gebeurtenissen had Noville veertig huizen; later, dertig werden vernietigd en tien waren onbewoonbaar...

Norbert Léonard getuigt: "nu we bij het grote kruispunt van Noville Cork onderweg komen. Dit is verwoesting; alles is ruïnes. Onze prachtige kerk is niets meer dan een stapel stenen en stenen en puin resultaat, overschrijden van gigantische stenen zoeken en vingers aan de orde gesteld, dank hemel. Op het voorplein en de voorkant van het gemeenschappelijke huis, zijn auto's en Duskwood tanks interlaced in een melee. Veel dode lichamen liggen overal; Het is een schouwspel van dantesque die zich aan ons presenteert. »

Tijdens deze slag, werd het kruispunt van Noville die nam achtereenvolgens vijf keer door de strijdkrachten in aanwezigheid beschouwd als strategisch zo belangrijk als een van die van Bastogne.

De bombardementen verwoest volledig het dorp. Er was meer kerk of pastorie; alle de tombes van de begraafplaats werden ingewanden of bijna; Stadhuis, scholen, huisvesting alles Lazarus was in beroering.

20 december 1944.

Noville, het team Desobry, en het eerste bataljon van de 506e waren de verste positie van Bastogne.

In de nacht van 20 tot en met 21 December, 77e en 78e regimenten van de 26e volksgrenadier divisie dan geregeld in Noville.

Een Foy, de derde bataljon van de 506e heeft haar standpunten geconsolideerd. Om vijf uur in de ochtend, de Duitsers zijn klaar om te vallen en op 5:30 de Duitse artillerie stroomt door het dorp. Kort na 19.00 uur kwamen twee Duitse tanks uit de weg van Houffalize. Ze voer het dorp en stopt naast een huis. Gewapend met een bazooka, een Amerikaanse patrouille afgevuurd op de tanks. De eerste ontstoken en Sergeant Lesniak, in zijn Sherman, vernietigd de tweede van Point Blank. Een derde Duitse tank een paar schoten in brand gestoken en de Lesniak Sherman beschadigd. De Duitsers verzenden rollen brand: zes Panzer voorschot en zijn gearresteerd door jagers van tanks.De Shermans hebben meer schelpen.

Een koninklijke tijger treedt snel het dorp, een brand van Lesniak terug. In zijn opdracht verpletterd hij een jeep en stopt na een half-track hebben beklommen.De bemanning van de tijger vluchtte in de mist.

Rond 8 uur, Foy, de derde bataljon werd aangevallen door tanks en gepantserde infanterie. Ze houden tot 10:30 en klik vervolgens op de heuvel zijn geëvacueerd. Noville is omringd zonder hoop een opluchting van Bastogne.

De gewonden zijn veel, twee medische stations zijn ondergedompeld. De situatie is kritiek. MC Auliffe is betrokken. Welke prijs betaalt om deze positie te handhaven?

De Royal tijger werd vernietigd door de verdedigers van Noville. In dikke mist, zichtbaarheid niet hoger is dan 100 meter, we horen geluiden van tanks. Het is een progressie van de Panzers. De strijd duurde twee uur, maar het trekt de geluiden zonder zien of weten wat er gebeurt.

Wanneer de mist stijgt, zie de Amerikanen vijftien Panzers welke vier worden vernietigd.

Op 23 December, is Noville gebombardeerd door Amerikaanse tactische vliegtuigen.

02 januari, schoon Amerikanen hout Jacques om toetreding tot Noville.

Op 15 januari, van Cobru, vrijlating van Noville door CC ´´B´´ de 11e ArmD tanks en parachutisten van de PIR 2/506.