Navigatie draad

Halverwege tussen Bastogne en Houffalize, Noville werd bezet in 1944 door ongeveer 250 personen. Met haar deelgemeenten, het gaat om 1300 inwoners, maar de geografische ligging, tussen twee locaties of de slag was vrij gewelddadig verdiend hem te bijzonder zwaar getroffen.
Over 40 huizen werden 30 vernietigd en onbewoonbaar 10. Er werden ook doodgeschoten 7 willekeurige inwoners.

In de vroege uren van woensdag, December 20 woedde de slag aan de rand van het dorp. De Duitsers vielen meedogenloos. Een ware regen van schelpen viel op de huizen ten noorden van de weg.
Ongeveer 4 uur, werden de Amerikanen gedwongen zich terug te trekken. In de avond ging de Duitsers de stad onder de smeulende ruïnes van de boerderijen en huizen. Inwoners die niet gevlucht was had verschanst in de grotten. Op elke explosie, zij geloofden dat hun laatste uur was gekomen. Tijdens de nacht, verscheidene van hen liet Noville aan onderduiken in het nabijgelegen bos. Dit was het geval van de heer Beaujean en zijn familie. De volgende dag keerden ze terug naar het dorp. De Duitsers nam voordeel tot het maken van een RAID, oppakken van alle mannen die ze waren

De heer Fernand barani zegt:
"Ze vertelde me: omhoog daar, dat wil zeggen naar het centrum van het dorp klimmen. '' Elzasser soldaat vergezelde mij. Toen ik in de buurt van het gemeenschappelijke huis, duwde het me naar een groep van mannen die werden al verzameld, twintig in alle. Vervolgens, in strakke rijen, met drie soldaten hebben ons geleid naar het gemeenschappelijke huis. Er, kozen ze willekeurig zeven mannen: de pastoor Louis Delvaux (leeftijd 45), leraar Auguste Lutgen (leeftijd 45), de twee broers François en Félix Deprez (30 tot 35 jaar), Joseph Rosière (35 jaar), Romain Henquinet (42 jaar) en mijn zoon Roger Beaujean (21 jaar).
In een harde stem, één van de Duitsers wenden zich tot ons, riep: 'u kunt laten.'
Ze sprak goed, de Franse wordt allen van Elzasser afkomst. Ik heb gehoord dat zij zeven mannen zei: "de handen achter het hoofd Kruis en volg ons."
Ik heb zelfs gehoord een soldaat die gevraagd zijn Chief: ' waar zullen we dat doen? ''
En de officer wijzen een gebouw in ruïnes, vlakbij de kerk antwoordde: "daar, achter. ''
Ik liep langzaam, angstig, leiden van me naar mijn huis. De zeven mannen gevolgd. Ze werden geleid achter op Jacoby. Plotseling, hoorde ik een schot.
Ik draaide me en ik zag de priester die kwam om te worden neergeschoten door de auditeur een revolver spreiden. Vervolgens een vuurgevecht brak uit en ik leef neer de andere zes slachtoffers, met inbegrip van mijn zoon. Ik kwam home geschokt. »
Een detail is verstrekt door andere getuigen van Noville: alle Duitse soldaten droegen op de helm badge in de Franse kleuren.

(Editor's Note: Duitse helmen had ook een rozet, waarvan de afval kleuren zou kunnen zien in de Franse kleuren eruit.) Was er, niet om mijn kennis van speciale helmen met patches van nationaliteiten die onder Duitse kleuren, deze patches eerder worden genaaid op de truien, als de divisie vochten "Charlemagne" of de "Wallonie")

Onder die van de zeven slachtoffers van Noville wanneer later, toen dooi smelten de laag sneeuw waarvoor de gemarteld lijken, bleek dat een achtste lichaam was. Het was in staat om het te identificeren. Het was Michel Stranen van Troine (Groothertogdom Luxemburg). Ingehaald waarschijnlijk door de Duitsers terwijl het proberen om weg te komen, werd hij geëxecuteerd.