Navigatie draad

NOVILLE - 21 December 1944.
(En na de Commissie van oorlogsmisdaden).

De feiten
Na de terugtrekking van de Amerikanen die verdedigd Noville, Duitse troepen het dorp ingevoerd en verzamelde een score van gijzelaars in het midden. Tussen 8 en 9 uur in de ochtend, twee officieren en een niet-officier goed spreken de Franse ondervraagd dorpelingen over "Resistance".
Onder de gijzelaars, "sommige mannen werden willekeurig geselecteerd en uitgevoerd op het stadhuis te worden ondervraagd. (...) De verklaring werd uitgevoerd door een grote en een tolk die waren beide kenmerken van de S.S. en correct spreken de Franse.
Gereedgemeld verhoor, de gijzelaars leed een vernedering gratis. Genomen niet ver van de hoofdweg, ze laatst voor een kwart van een uur, het oppakken van modder met handen voordat gebracht worden terug naar de gemeenschappelijke huis waar vijf mannen, onder de jongste, werden gekozen. "De priester en de leraar had aan hen. Anderen werden toegestaan om terug te keren naar hun huizen".
' Op een moment, de Duitse officier die deze operaties voorzat stal een machinepistool en de zeven slachtoffers zei: 'Plaats je handen achter je hoofd en volg ons'. " Een soldaat zijn hoofd benaderde en vroeg hem in het Frans: "Waar doen we dit?" "De ambtenaar antwoordde in dezelfde taal:"We gaan er achter", aanwijzing van de ruïnes van het maison Grégoire, langs de weg naar Bastogne naar Houffalize".
Een van de vrijgegeven gijzelaars keerde naar huis toen hij hoorde magnetisch uitlijnen van een schot. "Hij draaide zich om en zag windlijnen de priester van Noville, die kwam om te schieten de het executiepeloton commanding officer. Op het moment waar de priester zakten, nieuwe geweervuur weerklonk, en zes andere slachtoffers viel op zijn beurt '.
Slachtoffers
"Hier is wat de slachtoffers van het bloedbad van Noville waren: de heren de abt Louis Delvaux geboren in 1894;" Emile Rosière, geboren in 1910; Auguste Lutgen, geboren in 1899; René Deprez, geboren in 1910; Germain Deprez, geboren in 1915; Romain Henkinet, geboren in 1905; Roger Beaujean, geboren 1923.
Al deze mensen werden gedood door een kogel in de nek. Ze werden allemaal ontdaan van hun portefeuille". (...) Dezelfde dag, een jonge Luxemburgers vuurvaste tegen de militaire dienst, Michel Stranen, "werd doorgegeven door kracht van wapens op dezelfde plaats".
De daders
"De dorpelingen zijn unaniem verklaren dat de moordenaars moesten worden Frans S.S., omdat het wapen ter versiering van hun helmen is geschilderd in Franse kleuren. Bovendien, sommige toe te voegen: "Hoewel de Franse vrijwilligers waren" en dat "alle soldaten bij de slachting sprak vloeiend de Franse betrokken" een gijzelaar gemeld dat soldaten die hem gevangen "wist al hoewel de Franse '.
Op de avond van deze December 21, vertelde een Duitse soldaat de gemeentesecretaris als de "Gestapo" (1) die zeven mensen had uitgevoerd "omdat het een radiozender in de klokkentoren van de kerk gevonden had. (...) Er is alle reden om te geloven dat dit een gemaakt legende voor de doeleinden van deze zaak is, die, (...) moet worden gebruikt voor het rechtvaardigen van wreedheden (...) "." Bij Noville als elders, nooit "de Duitsers gebracht het bewijs dat zij een apparaat van dit soort had ontdekt. Er was nooit sprake tijdens mock ondervragingen aan die zij eerder astreignirent hun slachtoffers
(1) - voor de oorlog, en tot het midden, de S.S. en Gestapo bestond uitsluitend uit zorgvuldig geselecteerde Duitsers. Zoals de Duitse verliezen te buitenlandse vrijwilligers in de Duitse gelederen verhogen, werden getroffen. Deze eenheden op de achterkant van het reguliere leger door het elimineren van denkbeeldige weerstand te bedienen in plaats van werkelijke.
De pen van schot
(En na Mr. E. Massen)

Vrijgegeven Noville, Mr. Louis, arts bij Bourcy, Lecomte, burgemeester van Noville en Massen, secretaris communale FF, geïdentificeerd het lichaam tussen 25 en 30 januari 1945. Deze, voordat zijn gestort in doodskisten, werden liegen, nauwelijks vallende aarde, in drie gaten van 40 centimeter diep.

Zoals de nieuwe begraafplaats - waarvan de bouw begon in 1943 - klaar was, de slachtoffers er onmiddellijk waren begraven deel en de zijden van het gangpad.
Na de opgraving van het lichaam, de drie bleef gapend gaten en in het voorjaar van 1945, uit respect voor de nagedachtenis van schot, de plaats tijdelijk was gesloten prikkeldraad en gaten gevuld. De terugkeer van krijgsgevangenen, Noville wordt vrijwel een patriottische geschoren ceremonie vond plaats op deze locatie. van voorlopige houten kruizen er waren uitgelijnd.
Sluiten verslechterd en meer. Nog steeds in shock en na parrying tijd noodsituaties, de bewoners van Noville waren van mening dat hij "had om iets te doen".
À l'initiative de l'administration communale, M. l'abbe Glaude, Dean en de inwoners van Noville, korte met eenparigheid van stemmen, de laatste site instandhouding was besloten en het scheppen van de behuizing zoals we weten het vandaag maakte in oktober 1951. De muur van de behuizing is het werk van Louis Dourte, jonge ondernemer die aangeschaft in de oude begraafplaats rasters bekroning van de muur; Cleo Bemard uitgevoerd het monument zelf; Beheer de lokalen voor een symbolische Frank gehuurd en nam de maatregelen die nodig zijn voor de instandhouding van de site. De financiering van dit gedenkteken werd aangenomen door de dorpelingen zichzelf.
Als Amerikaanse graven in Recogne, aangenomen door kinderen en hun leraar, de lange behuizing was het voorwerp van hun zorg.