Navigatie draad

DE TRAGEDIE VAN DE INTREKKING VAN NOVILLE

Aan het begin van de slag om Bastogne, het dorp NOVILLE, die u kunt zien de klokkentoren aan het einde van de rechte lijn in de richting van Houffalize, werd verdedigd door de Major DESOBRY gepantserde battle group (1/3 van de "B" van de 10e divisie Blindée U.S. bestrijding opleiding) versterkt op 19 December door de 1ste Bataljon 506e PIR onder het commando van luitenant-kolonel James LA PRADE. 506e PIR liet zijn garnizoen van rest (Mourmelon in de buurt van Queen, Frankrijk) in zo'n haast dat sommigen van zijn mannen geen helmen, hadden terwijl anderen verstoken van individuele wapens en munitie waren. Een Jeep en een vrachtwagen GMC de 10e DB geladen VS rand ontbrekende apparatuur steeg tot de parachutisten van de 506e bedrag online. Ze langzaam nominale hoofd elementen, hun distributie nodig. Dan de rest van het materiële ontbreken werd geregeld in vijf stapels aan de kant van de weg. Door de manier waarop kon de mannen van de kolom gemakkelijk vinden wat ze nodig hebben.

Maar later, besliste de McAULIFFE-generale staf te verlaten het dorp van Noville Duitsers die vraag omdat na het feit als onhoudbaar vanwege te veel afstand in open veld scheiden supporters uit die het dorp van Foy bezetten.

Ondertussen, kolonel LA PRADE werd gedood en Major Desai ernstig gewond na een directe hit uit de Duitse artillerie op het gebouw waar zij worden afgehandeld als commandopost...

Zo beroofd van elke geldige steun aan het begin van de hoogten van Foy, vertegenwoordigd Noville meer een aanvaardbaar militaire standpunt. Het was meer dan een dorp in open land en een plaats van voorliefde voor de nevels op de grond. Daarom werd besloten om te vertrekken. Maar in de tussentijd, de Duitsers van de 2e Pantserdivisie, volledig genieten van de voordelen van open ruimte verdronken in mist legering er, had vrijwel omgeven de stad en al een paar van hun "Tiger" tanks werden geladen in het centrum, abrupt eindigt hun ras, getroffen ter dood door projectielen van bazooka. December 20-1:15 pm, de eerste voertuigen van de kolom terugtrekkende links Noville. Vertrek vond plaats zonder een hapering maar kwam ongeveer 500 meter van de eerste dichtbij van Foy, gelegen weg langs het grand' road, een van de hoofd halftracks bevond zich verblind door per ongeluk sluiting van de gepantserde sluiter klep. De piloot van het vaartuig overhandigde onmiddellijk de arm naar voren met de bedoeling te heropenen. Majoor James DUNCAN, zittend aan zijn zijde, méprit over de betekenis van het gebaar. Hij geloofde dat het stuurprogramma aan de voorzijde had getroffen en dat hij probeerde te beschermen zijn ogen instinctief. Plotseling, Duncan serra de handrem. Dit net gestopt met het grootste deel van de kolom. De eerste halftrack werd telescoped door de volgende die had geen remmen, de derde kwam raken. Op dit moment kwam een regen van kogels en granaten van de kant van de weg op de nog steeds kolom. De Duitsers werden ingezet in sloten en ook ontslagen in de machine gun uit een van de Vensters van de boerderij die ze hadden om te investeren. Bovendien waren verscheidene van hun tanks verborgen in de mist afvuren op Point Blank in de voertuigen van de VS gevangen in de val op de rechte weg.

De toren van een Sherman tank werd geraakt en ging in de lucht alvorens terug te vallen op de weg, het blokkeren van de passage. Voeg daarbij dat Amerikaanse tanks werden gediend door vervanging van bemanningen waarvan de leden niet te vertrouwd zijn met hun werking waren en alle veelzijdige stappen zoals voorgeschreven echter voorschriften gelden op de tankmen. Wat moest gebeuren, gebeurd, er waren tanks dat konden meer vooraf, hun stuurprogramma's gedood of gewond.

Parachutisten van de 506e liep van één tank naar de andere onder vuur, schreeuwen van de mannen en de behandeling van "klootzakken". Ze dreigden zelfs geschiedde tabak een van hen wie zij verdacht bestuurder... Maar zij waren volkomen verkeerde. De meeste van deze slechte jongens waren alleen blauwe zonder enige ervaring. In feite, waren sommige koks of mechanica en andere geweren. Ze waren tankmen in de enige maatregel waar ze behoorden tot een gepantserde eenheid. De patstelling in Foy kwam uitsluitend uit bekende tekort aan de organen die verantwoordelijk zijn voor de goede werking van de vervangingen binnen de eenheden waarvoor geavanceerde specialisatie. Twee parachutisten klom aan boord van een "Tank Destroyer" Amerikaan die meer werd bezet door de bestuurder, zij namen initiatief de canon ondersteunen en zelfs kort na geslaagd in het vernietigen van vijandelijke tanks. Op een ander punt in de kolom, paratroepers vond plaats aan boord van een Sherman gestopt na schreeuwen personeelsleden legitieme: we komen ruim van tevoren deze "zoon van een teef!".

De kolom tot slot ontsnapt uit deze hel, maar ze liet gedecimeerd en niet in staat om zelfs in te grijpen als een defensieve groep. De "DES0BRY" groep was aangekomen in Noville met 15 tanks, kwam er met alles wat slechts 4! Het 1ste Bataljon van de 506e PIR was op volle sterkte toen het ingezet in versterking van de groep "Desai". Hij verloor 13 officieren en 199 mannen in Noville.

Door hun gezamenlijke inspanningen, zij hadden echter vernietigd of geneutraliseerd definitief tussen 20 en 30 erkende vijandige tanks. Ze in beschadigd en vernietigd in waarschijnlijk nog veel meer. Het personeel van de 506e Para geschat dat de herhaalde aanvallen van de Duitsers de vijand 1' had gekost equivalent van een demi-regiment.

Maar buiten al deze puur materiële overwegingen, de belangrijkste was het feit dat jongens van Noville 48 uren die bleek beslissend in de oprichting en consolidatie van de verdediging van Bastogne hun posities had gehouden.