Navigatie draad

Jean DEPREZ
Doctor in de diergeneeskunde
6655 NOVILLE
(door Bastogne)
Noville, op 7 November 1994
Hier zijn de belangrijke kenmerken van de gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan of dat ik ging door tijdens de periode van de slag van Noville.
In de ochtend van zondag, 17 December 1944, bezocht ik tijdens een bezoek aan het dorp Moinet, in de buurt die de eerste Duitse schelpen was komen te vervallen.
Maandag 18, ongeveer 3 uur, twee Duitse schelpen uitbrak 1 km van Noville, Bourcy richting op een plek genaamd "Pierre Wigny".Het was de hint dat Duitse groei bepaalde was en verontrustende.
Tijdens de nacht van 18 tot en met 19 December, Amerikaanse troepen arriveerde bij Noville en vestigde zich daar in defensieve positie. Ik was deels gerustgesteld!
Gedurende deze tijd, hadden de Duitsers Bourcy, won Rachamps via Hardigny bezet.
Dinsdag 19, vroeg in de ochtend, werd de Crackle van machinegeweren gehoord. De slag was verloofd.
Op 0800 uur vroeg ik een Amerikaanse officier als ik kon verlaten door weg naar Vaux (de weg naar Bastogne wordt toegewezen aan de militaire vereisten). Hij antwoordde mij dat Vaux werd bezet door de Duitsers. Ik moest Noville verblijven.
Rond het middaguur bezet het Duitse tanks de lijn van de bergkam van Vaux aan Rachamps.
Ongeveer 3 uur, versterkingen in Amerikaanse tanks uit Bastogne, afgedaald naar Noville in de plaats "Corets". Ze werden onder vuur genomen uit het Duits, tanks geplaatst op de top van Vaux in de plaats "quoquaimont".
De gevechten geïntensiveerd en de situatie van Amerikaanse troepen werd bezorgdheid.
Ongeveer 6 uur, bereikt de eerste Duitse schelpen het huis ik bezig.
Alle hens aan Amerikaanse soldaten die de eerste verdieping bezet. Er werden gewond.
Vóór de verergering van de situatie, om te voorkomen vallen in de handen van de Duitsers, aarzelde ik alleen meer. Ik ging pedestrement, door bossen en velden die u wilt Cobru, richting Compgone.
Op Cobru, alles was stil. Er waren geen troepen. In het centrum van Cobru ontmoette ik René Lhermitte wonen in dit dorp, maar die was van Compgone.
Waar ben je, hij vroeg me? Ik weet niet ook, antwoordde ik, maar ik neem de richting van Compgone. Nutteloos, antwoordde hij. Ik ben terug uit Compgone, de Duitsers het dorp gekruist in de ochtend.
Ik bracht de nacht van dinsdag 19 tot 20 op Maxime Louis waar ik verbleef tot en met donderdag 21 in de ochtend.
De slag bij woedde tot woensdagmiddag, kalmeerde ze later naar beneden.
Ik zat te wachten, angstig.
Op donderdag rond 7 uur, een Duitse soldaat trad Maxime Louis, gevraagd een kopje koffie en we aangekondigd dat Bastogne werd omringd en ging. Consternatie.
Rond het middaguur, een Duits NCO stelde zich, vroeg me mijn identiteit card.Zoals zijn woonplaats in Noville, hij aanvroeg me om hem te volgen.
Ik kwam terug naar Noville. Een schijnbare rust regeerde.
Het was 1 uur; NCO maakte me Voer het huis van leraar Lutgen. In het eerste stuk, waren een Duits officier en een NCO.
Mijn ondervraging begon. Het duurde ongeveer twee uur, gedeeltelijk op de Lutgen leraar en deels in mijn huis waar op een tafel in de gang waren blootgesteld, daarnaast mijn outfit officier, mijn personeel kaart en overall gemaakt met een Duitse individuele camouflage tarp weefsel.
Tijdens onderzoek, onder vele problemen, Duits officier vroeg me: "Weet je dat burgers afgevuurd op Duitse soldaten in Noville". "Niet ik antwoordde". Hij keerde terug naar mij "Hoe dit is niet waar?" "I don't know" antwoordde ik.
Was mijn "Entlassengschen" ondertekend door kolonel Boyé, commandant van het kamp van de St Nazaire waar ik interne was in mijn portemonnee. Dit document opgeslagen mij leven. Niettemin, werd ik aangesteld als gijzelaar.
Het was tot 16.00 uur dat ik leerde het afschieten van burgers in Noville. De slachting werd uitgevoerd in de ochtend, waarna de auteurs verdwenen waren.
Dit is de zeer korte samenvatting van de gebeurtenissen die ik heb ervaren en ik ging door tijdens de slag om Noville.
In conclusie:
1. Ik was niet deel uit van de groep burgers die werden gedood.
2. de redenen voor het bloedbad blijven een raadsel
3. de rang en lidmaatschap van een eenheid bepaald de ondervrager officer mij onbekend zijn.
Veterinaire arts Jean DEPREZ.