Navigatie draad

Gérard Deprez onthoudt

NOVILLE De MEP, Gérard Deprez, inwoner van Noville (Bastogne), heeft geen geheugen van de slag om de Ardennen behouden. En voor goede reden! 13 augustus 1943, het slechts een jaar en een half was in December 1944. Ook jonge, natuurlijk, om te beseffen wat er gaande was. Zijn eerste herinneringen? "Life in de kazerne na de oorlog"

Het drama, die heeft de Deprez winter familie 44-45, de discover, geschud door hemzelf, vele jaren later, vraagtekens bij de dorpelingen. ' Mijn moeder altijd sprak van evenementen vanzelf wat het was. '' Nou, ik zag dat dit de straf was en ik heb niet durven vraag hem."

Flashback. Op de nacht van 18 tot en met 19 December, de vijand tanks snelheid in de richting van Noville. Gedurende twee dagen retard gepantserde Combat Team, onder leiding van grote Desobry, hun vooruitgang. Ernstige problemen ondervindt, Amerikaanse troepen trokken zich terug naar Bastogne en de SS doordringt in het dorp.

Minder dan 24 uren later, doorkruisen ze Noville verzetsstrijders zoekt. Leden van de bezoeken van elk huis, elke grot en nemen een gijzelaar van 20 mannen, met inbegrip van François en Félix Deprez, vader en oom van Gérard commando.

"Ik heb nooit geweten als mijn vader en mijn oom had de weerstand", adem mijnheer Deprez. "Ik denk dat dat SS, waarschijnlijk van Alsatians omdat ze allemaal sprak Frans, wilde de bevolking terroriseren."

Op 21 December, rond 1300, de SS samen hun gijzelaars voordat de school. Officier trekt een papier uit zijn zak en leest de namen van degenen die kunnen verlaten. Andere die de abt Louis Delvaux, Roger Beaujean, Félix en François Deprez, Auguste Lutgen, Romain Henkinet, Joseph Rosière aan de achterkant van een verwoeste house en schot worden gedreven. Dezelfde dag, op dezelfde plaats ging Michel Stranen, vuurvaste tegen de militaire dienst, door middel van wapens.

Gérard Deprez doet niet verbergen dat op de leeftijd van 12 hij dat van haat voor de Duitsers voelde. ' Gebeurde dat auto's geregistreerd in Duitsland door het dorp. Ik gooide hun stenen»

Blijft dat na verloop van tijd, de staat van de geest van de Bastognard zich heeft ontwikkeld. "Deze haat heeft plaatsgemaakt voor de verschrikkingen van de oorlog en de processie van wreedheden. Toen, begreep ik de noodzaak om vrede te maken. Ik heb vandaag, Duitse vrienden»

© De laatste keer 2004