Navigatie draad

K. de Boerderij Mathieu werd bezet door Claude familie vóór de oorlog. Het werd volledig gesloopt en zal dienen als een vulling op het kruispunt tijdens de renovatie en de uitbreiding van de hoofdweg in 1957.             (Doc.) Maguy Marenne)

L de soldaat Albert Bastin geboren 16 februari 1915, stierf voor het vaderland te Beernem (Brugge) op 30 mei 1940 in Foy.(Albert is de broer van de moeder van Yvonne Dumont de Foy)

M. Tegenover de oude school afgebroken door de bombardementen, de lange (+/-30 m) " kazerne ". Het was bereid direct langs de snelweg naar de locatie van de huidige huis Rosière-Marenne.  Was een soort appartement zolder, de kamers waren verkrampt en meerdere. Hij diende als school en twee families (één van de heer le meester Victor Marenne-Kasim) en één Léon Kasim-Paquay gehuisvest. Een altaar werd geïmproviseerde in de klas voor de viering van mass. laag.          (Doc. Maguy Marenne)

N. Huis Goffin was net voor 'de Wasserij' op weg naar Recogne. Dit is waarschijnlijk het oudste nog bestaande huis in Foy, vandaag, perfect hersteld en bewoond door de paar Herman-Beranger. (Doc.) Maguy Marenne)

O. foto genomen in januari 1945.  Op de achtergrond, achter de hoge bomen uitgelijnd loodrecht op de snelweg, de "oude smithy" Akash. Naar rechts en op de voorgrond het huis van Joseph Collard.(Doc notities Currahee via Reg Jans en R Rajagopalan)

P. Foy-Recogne in 1960 gemengde gemeentelijke school.De schoolmeester is Victor Marenne, 56 jaar oud. 39 huidige studenten zijn onderverdeeld in zes jaar.Die jaar, vijf families bieden meer dan de helft van de schoolbevolking: de Paligot de Recogne (5 kinderen), Kasim-Paquay en de Foy Bastin-Kesch, Desse en Luc de Recogne (elke 4 studenten). Een of twee jaar later, de klasse zal worden gesplitst.(Foto-reportage Studio R. Dayal;) Doc. Maguy Marenne)

V: geboren in Oubourcy (Longvilly), 22 maart 1859. Bij Mageret stierf in 1944, Heer Baltus voorafgegaan Victor Marenne als een leraar op Foy.

R. medio januari 1945, er is schade en begint te verzamelen het puin op het kruispunt Chaveye.De soldaat achter het stuur van de Jeep, recht op de voorgrond is de HQ co 502nd PIR.Wij erkennen de hoek van Sainte-Barbe kapel, boerderij Joseph Gaspard en op de achtergrond, het huis van Pierre Delsat (links) en Joseph Wilkin (rechts).           (Doc John Gibson via John Klein)